În cerere este necesar a se indica numărul înscrisului și localitatea (ex. nr. Titlu de proprietate, nr. hotărâre a comisiei județene Argeș, etc.) în vederea identificării copiei ce se solicită.
Cerere Eliberare Copie Legalizata Hotarare Judecatoreasca
Astfel, în termen de 6 luni de la data comunicării ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de aprobare a cererii de renunțare la cetăţenia româna, persoanele a căror cerere a fost aprobată se vor adresa fie misiunii diplomatice sau oficiului consular al României unde au depus cererea, fie Autorității Naționale pentru cetățenie, pentru eliberarea adeverinței de renunțare la cetățenia română. Neprezentarea în vederea eliberării adeverinţei de renunţare la cetăţenia română, în termen de 6 luni de la data comunicării ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de aprobare a cererii de renunţare la cetăţenia română, atrage încetarea efectelor ordinului faţă de persoana în cauză.
În cazurile în care declarantul nu poate prezenta certificatele de stare civilă și/sau actul de identitate al persoanei decedate, acesta declară, în scris, motivul neprezentării acestora, precum și datele de stare civilă.In conformitate cu dispozitiile art. 10 alin. (1) din Legea nr, 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art. 160 alin. (1) din Metodologia cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila, aprobata prin H.G. nr. 64/2011, certificatele de deces se elibereaza la cererea membrilor familiei sau altor persoane indeptatite.In situatia in care solicitantul certificatului de deces declara ca este membru de familie, este necesara dovada legaturii de rudenie intre acesta si persoana decedata, potrivit art. 405 si 406 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.De asemenea, eliberarea certificatului de deces persoanei indreptatite se face la cererea acesteia la care se ataseaza documente justificative (contract de intretinere, beneficiarul unui testament, renta viagera si alte cazuri asimilate celor mentionate).
1. Cerere tip 2. Actul aditional incheiat cu respectarea formelor prescrise de lege, cu dovada inregistrarii la oficiul registrului comertului sau incheierea judecatorului delegat la oficiul registrului comertului; 3. Certificatul de inmatriculare - copie legalizata; 4. Dovada achitarii integrale a tarifului.
1. Cerere tip 2. Hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila si expertiza care face parte integranta din hotararea judecatoreasca, dupa caz. in situatia in care au fost exercitate caile de atac, se vor anexa toate hotararile judecatoresti pronuntate in cauza respectiva, dupa caz (fond, apel, recurs); 3. Dovada achitarii integrale a tarifului.
1. Cerere tip 2. Documentatie cadastrala receptionata- in situatia in care nu a fost deschisa o carte funciara pentru imobilul respectiv ori s-a modificat descrierea acestuia; 3. Acte de proprietate* (in copie legalizata, cu exceptia hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile si a actelor autentificate de notarii publici); 4. Copia extrasului de carte funciara pentru autentificare, dupa caz; 5. Dovada achitarii integrale a tarifului.
VIII. Acte necesare pentru intabularea dreptului de proprietate 1. Cerere tip 2. Actul de proprietate in original sau copie legalizata 3. Dovada achitării integrale a tarifuluiIX. Acte necesare pentru intabularea dreptului de proprietate dobândit prin moștenire 1. Cerere tip 2. Certificatul de moștenitor 3. Dovada achitării integrale a tarifului.X. Acte necesare pentru intabularea dreptului de proprietate dobândit prin fuziune/absorbție 1. Cerere tip 2. Actul de fuziune/absorbție in forma autentica notariala. 3. Hotărârea judecătorească prin care s-a admis fuziunea/absorbția 4. Încheierea pronunțată de registrul comerțului prin care s-a dispus înscrierea fuziunii/absorbției in registrul comerțului 5. Dovada achitării integrale a tarifului.
XI. Acte necesare pentru intabularea dreptului de proprietate in baza Legii nr. 112/1995 si a Legii nr. 10/2001 1. Cerere tip 2. Dispoziția de restituire in original sau copie legalizata. 3. Declarație in forma autentica a proprietarului prin care acesta confirma ca nu a contestat decizia de restituire. 4. Dovada achitării integrale a tarifului.XII. Acte necesare pentru înscrierea actelor de adjudecare anterioare noului cod de procedura civila. 1. Cerere tip 2. Actul de adjudecare care sa identifice imobilul prin numărul topografic/cadastral si numărul de carte funciara/localitate 3. Dovada achitării integrale a tarifului.XIII. Acte necesare pentru intabularea dreptului de proprietate in baza actelor de adjudecare emise conform noului cod de procedura civila.
În cazul în care, ulterior absolvirii, a survenit o schimbare a numelui, titularul actului de studii va specifica în procură numele avut în timpul studiilor. La procură/împuternicire avocațială se anexează o copie a certificatului de naştere al titularului, iar persoana împuternicită se va legitima cu actul de identitate prevăzut în procură. Persoana împuternicită trebuie să prezinte chestionarul completat de titularul actelor de studii. Eventuale debite față de Universitate se rezolvă de către titular prin împuternicit. Procura notarială și cererea adresată rectorului pot fi transmise în prealabil, pentru verificare și aprobare, pe email, în format scanat PDF, la adresa secretariat@uadventus.ro. Procura notarială, în original, se păstrează, cu termen permanent, în arhiva instituţiei care eliberează actul de studii.
2. Procură autentificată la notariat (în original/împuternicire avocațială în copie certificată cu originalul în care să menționeze în mod expres faptul că împuternicitul vine la Universitatea Adventus și poate ridica acte de studii, iar pentru titularii cu reședința în străinătate, procura trebuie să fie supralegalizată sau apostilată precizărilor de mai sus (Eliberarea actelor de studii). În cazul în care, ulterior absolvirii, a survenit o schimbare a numelui, titularul actului de studii va specifica în procură numele avut în timpul studiilor. La procură se anexează o copie a certificatului de naștere al titularului, iar persoana împuternicită se va legitima cu actul de identitate prevăzut în procură; (Procura notarială și cererea adresată rectorului pot fi transmise în prealabil, pentru verificare și aprobare, pe email, în format scanat PDF, la adresa secretariat@uadventus.ro.)
Actele de studii pot fi eliberate în regim de urgență (ultima promoție), cu condiția primirii tipizatelor de la C.N. Imprimeria Națională S.A. Absolventul depune o cerere-tip, adresată rectorului UA, însoțită de dovada achitării taxei de eliberare în regim de urgență a diplomei, conform Nomenclatorului de taxe al UA.
În cazul în care titularul nu mai dispune de aceste date, instituția eliberează, la cerere, o adeverință care servește la publicarea pierderii sau distrugerii actului de studii, în Monitorul Oficial al României și o adeverință care atestă studiile absolvite, valabilă până la eliberarea duplicatului.
2. Actul de studii sau duplicatul completat greșit, în copie, urmând ca la eliberarea noului act să se elibereze exemplarul original, eliberat inițial;
Un titlu a fost anulat prin hotarare judecatoreasca pe motivul ca la una din parcele nu corespundea suprafata. A fost emis un alt titlu in care a mai fost adaugata o suprafata pentru completarea celei lipsa.Pe titlu sunt 9 parcele. Trebuie refacut cadastru la toate parcelele sau doar la cele modificate?
- Declaratia de impunere pentru stabilirea impozitului pe cladiri in cazul persoanelor fizice și juridice; - Contract de vanzare - cumparare, act de donatie, contract de schimb, hotarare judecatoreasca (definitiva si irevocabila), certificat de mostenitor, act de adjudecare etc.- Act de identitate pentru toti proprietarii;CUI pentru persoane juridice; raport de evaluare sau de stabilire a valorii clădirii;
- cerere pentru eliberarea unui certificat fiscal in cazul persoanelor fizice și juridice;- actul de identitate; cui pentru persoane juridice;- imputernicire notariala pt. dezbatere succesiune, in cazul solicitarii de catre mostenitori a certificatului fiscal in vederea dezbaterii succesiunii.- certificatul de deces, in cazul solicitarii de catre mostenitori a certificatului fiscal in vederea dezbaterii succesiunii- documente din care sa reiasa calitatea de mostenitor al solicitantului pentru certificatele fiscale necesare dezbaterii succesiunii si acolo unde este cazul testamentul;- imputernicire in original sau copie legalizata.
- Cerere tip - Copia actului de proprietate pentru imobilul pentru care se solicita istoric de rol fiscal;- Dovada calitatii de solicitant al istoricului de rol;- Act de identitate solicitant;- Procura in original sau copie legalizata in situatiile reprezentarii contribuabilului de catre un mandatar;- Imputernicire avocatiala in original in situatia reprezentarii contribuabilului prin avocat si legitimatie avocat vizata la zi.
a) copie a certificatului de nastere al copilului și a cărții de identitate de identitate( unde este cazul);b) copii ale actelor de identitate ale părintilor ; copie certificat deces părinte ( unde este cazul);c) copie a documentului prin care se face dovada ca persoana care semneaza cererea este reprezentantul legal al copilului, de exemplu, hotarare a instantei sau hotarare a comisiei pentru protecția copilului, copie curatelă/tutelă;d) ancheta sociala (original) cu anexa -Factori de mediu(anexa 6 din Ordinul nr.1985/2016) Descarca formular; 2ff7e9595c
Comentarios